Ha szomszédos telek mindenkori tulajdonosa egy másik telek használatára vonatkozó jogot szerez, azt szolgalmi jognak nevezzük. A szolgalmi jog vonatkozhat az egész telekre, vagy csak egy részére.

A szolgalmi jognak nagyon sok változata lehetséges:

  • átjárási szolgalom
  • vezeték (villany, víz, gáz, telefon, csatorna, stb.) vezetési szolgalom
  • tartóoszlop elhelyezési szolgalmi jog
  • jogszabályon/hatósági határozaton alapuló vezetékjog
  • bányaszolgalom stb.

A szolgalmi jog bejegyeztetéséhez általában szerződés szükséges, bár egyes esetekben törvény vagy bíróság is elrendelheti. A szolgalmi jog bejegyeztetéséhez akkor kell vázrajzot készíttetni, ha a telek egy meghatározott részére vonatkozik a jog (például vízvezetési szolgalmi jog).

A vonatkozó előírások szerint a nyomvonal meghatározása történhet a földmérő általi beméréssel, illetve a szolgáltató által hitelesített koordinátajegyzék alapján. Az érinttet ingatlanok helyszíni felmérése ez utóbbi esetben sem kerülhető el.

A szolgalmi jogi vázrajz szaggatott vonalakkal ábrázolja a szolgalmi joggal érintett területet, feltünteti annak fő méreteit, és a szolgalom megnevezését. A földhivatali záradékolás után a megfelelő szerződéssel, vagy okirattal jegyeztethető be. A vázrajzot a földhivatal az okirattal együtt tárolja, de a nyilvántartási térképen nem kell feltüntetni az érintett területet.

Parcella Geodéziai és Méréstechnikai Kft.
  2100 Gödöllő, Rómer Flóris u. 9.
  +36 30 9 34 35 36
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  47° 34' 57.4787"
          19° 22' 18.54514"

  EOV: 674 400, 248 800"