MI AZ A LÉZERSZKENNELÉS?

A térbeli adatnyerés egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb módja az ún. lézerszkennelés. A lézerszkenner néhány perc alatt több millió pont 3D koordinátáját képes megmérni nagy pontossággal. A felmérés eredménye egy térbeli pontfelhő, melyből utólagos kiértékeléssel kinyerhetőek a felmért objektumok geometriai adatai. Színes 3d pontfelhőt hozunk létre.

Az eszköz 360 fokos panoráma és infravörös képet is készít így biztosítja, hogy a mért pontok színe valósághű, fényképszerűek, miközben néhány milliméteres élességgel 3D koordinátával rendelkeznek.

Lézerszkennelés

Ahol nem megoldható a panoráma képek készítése a fényviszonyok hiánya miatt, ott a pontfelhő színeit a felületről visszavert jelerősség (intenzitás) határozza meg. Az intenzitás minőségét befolyásolhatja a letapogatott terület távolsága, anyagi minősége, színe és a lézer beesési szöge.

Lézerszkennelés

Azonnal lehetőségünk van a helyszínen ellenőrizni a mérések eredményeit, ezáltal a hiányosságok, már a mérési területen azonnal kiszűrhetők.

Lézerszkennelés


MIVEL ÁLLÍTHATÓK ELŐ AZ ADATOK?

Eddig ehhez nagyméretű, nehézkes, nem túl gyors eszközök álltak rendelkezésre a geodéziában.

Lézerszkennelés

Most azonban rendelkezésünkre áll egy gyors, korszerű, pontos, és meglehetősen kicsi műszer, amellyel könnyedén tudunk adatot gyűjteni.

Lézerszkennelés


HOGYAN MŰKÖDIK A LÉZERSZKENNER? 

Működési elve hasonló a geodéziai mérőállomáshoz. Egy lézersugár segítségével megmérjük az adott pont és a műszer távolságát. Mivel a lézersugár "helyzetét" (vízszintes és magassági szögét) szintén rögzíti a műszer, így kiszámíthatóak a megmért pont 3D koordinátái.

A leglényegesebb különbség, hogy míg geodéziai módszerekkel percenként csak néhány pont mérhető, addig a lézerszkenner több millió pont koordinátáját határozza meg, a lézersugár gyakorlatilag "végigpásztázza" a környezetét.

Lézerszkennelés

A pontfelhő jelentőségét a rendkívül gyors adatgyűjtés, a pontosság, a nagy és kezelhető adatmennyiség, valamint költséghatékonyság jellemzi.

Ez a mobil lézer szkenner másodpercenként akár 360 000 pontot is képesek rögzíteni. Az emberi tényezők által fellépő hiányosságokat a lézer szkenner komplex adatgyűjtési képessége teljes mértékben kizárja.

Lézerszkennelés

Ezzel a technológiával 4 milliméteres pontosság is elérhető, ha a kívánt végtermék megköveteli azt. A szkennelési hatótávolság, a mérési tartomány a 60 centimétertől elérheti akár a 60 méteres távolságot is.

A terepi adatgyűjtés közben a tereptárgyak, műtárgyak és növényzet által kitakart területek egy újabb álláspontból mérhetők, így az adathalmazban nem maradnak üres foltok. Az új álláspontból készült pontfelhő kiegészíti az előző mérésben készült állományt, ezáltal átfedést nem képez a végtermékben. Minden mért pont XYZ koordinátákkal rendelkezik, így egy pontot kétszer nem tárol a műszer.

Lézerszkennelés

A lézerszkennelés lehetőséget ad sok eddig időigényes, nehezen kivitelezhető mérési feladat elvégzésére, a bonyolult, nehezen megközelíthető,  néhol életveszélyes helyek  feltérképezésében, mint pl. feszültség alatti légvezetékek, forgalmas csomópontok, omlós bányafalak, bonyolult tetőszerkezetek, vagy más módszerekkel jóval nehezebben bemérhető felhasználási területeken, pl. részlet gazdag épülethomlokzatok, közlekedési konstrukciók, barlangok, komplex technológiai egységek esetében.

Lézerszkennelés


UTÓFELDOLGOZÁS

Az így keletkező akár több milliárd ponttal rendelkező pontfelhő feldolgozási fázisa a teljes munkafolyamat oroszlánrészét jelenti. A nyers mért állomány méretéből adódóan komolyabb hardvert igényel, mind tárhely, mind pedig a számítást végző elemek részéről. A feldolgozott adathalmazhoz már nem szükséges egy költséges hardver, hanem elég egy egyszerű otthoni konfiguráció is.

A nyers adathalmazból részlet gazdag felület képezhető, amire a hagyományos utófeldolgozási módszerek nem voltak alkalmasak. A felületképzés alapja a ’tin’ háló, amelyet a szoftver automatikusan generál a pontfelhőre és ezáltal válik térbeli alakzattá a mért állomány. A tin háló paraméterei a felhasználás céljának megfelelően beállíthatók és ezáltal pontosíthatók. Ahol nem lehetséges az automatikus generálás, ott manuálisan is létrehozható a felület a tin háló megszerkesztésével.

Lézerszkennelés

A felmért pontok sűrűségével az apróbb felszíni egyenetlenségek is kimutathatók, mint pl. homlokzatok állapotrögzítése, autóutak nyomvályúsodása, részlet gazdag műtárgyak bemérése. A mérési adatokat több szoftver is megfelelően tudja kezelni, amik szinte teljes mértékben kielégítik a feldolgozás által igényelt követelményeket.

A pontfelhő állományból 3D-s modellezés, alaprajzok, hossz- és keresztszelvények, szintvonalas térképek, közmű térképek, valamint nagy pontosságú térfogat számítás is végezhető. A panoráma képek ráfeszíthetőek a felmért pontfelhőre, ezáltal képesek vagyunk a képen a valós méretek leolvasására. Az eddig használt 2D-s térképeken rengeteg információ volt felzsúfolva, valamint sok veszett el a térbeliség hiánya miatt. Azok a bemérendő szerelvények, akár egy technológiai területen esetében is, melyek egymás fölött helyezkednek el egy hagyományos kétdimenziós térképen nehezebben érzelmezhetőek, mint a térben ábrázolva. A hagyományos térképeken használt jelkulcsokkal összehangolva a 3D-s modelleken is fellelhetőek jelkulcsok, melyek felgyorsítják a szerkesztési munkafolyamatot.

A lézeres mérés lehetőséget ad, hogy a szkennelt területet egy valós háromdimenziós modellen egyszerre jelenítsük meg, ami nagymértékben megkönnyíti az átláthatóságot és ezáltal a tervezők munkáját is. Az igényeknek megfelelően hagyományos térképek készítése is megvalósítható a 3D-s mérési adatokból. Az elkészült állományok bármely kimeneti file formátumban elmenthetők, ezáltal is támogatva a sokrétű feldolgozási lehetőségeket.

Parcella Geodéziai és Méréstechnikai Kft.
  2100 Gödöllő, Rómer Flóris u. 9.
  +36 30 9 50 00 44, ;+36 30 9 34 35 36
  Skype: parcella.gm.kft
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  47° 34' 57.4787"
          19° 22' 18.54514"

  EOV: 674 400, 248 800"