Manapság a tervezők – elsősorban az egyediség, az esztétika, valamint a megrendelők, és nem utolsó sorban a saját szakmai, művészi igényeinek kielégítésére – sokkal szabadabban, szárnyalóbb fantáziával tervezik meg épületeiket, melyek lekerekítéseket, töréseket, szokatlan formákat tartalmaznak. Gyakran előfordul, hogy az épület telken belüli elhelyezése, tájolása, a meglévő létesítményekhez való igazítása megköveteli az igen pontos kijelölést.

E tervek, előírások megvalósításához már nem elegendőek egy jó pallér (kivitelező) ismeretei, ilyenkor földmérőhöz kell fordulni. Tapasztalataink szerint – még egy egyszerűbb lakóháznál is - sokkal olcsóbb felvállalni az ezzel járó költséget, mint utólag, egy nem megfelelően elkészített alapra „rábuherálni” a tervekhez csak hasonlító építményt. A legtöbb esetben – különösen ha előregyártott szerkezeteket használnak fel – a precíz (centiméteren belüli pontosságú) előkészítés elengedhetetlen.

Az épületek kitűzésénél – ha csak lehetséges – minden esetben a földhivatali digitális adatokra (és remélhetőleg egy tervezés előtti helyszíni állapot felmérésre) építve a terv adatait beforgatjuk az országos rendszerbe, és így végezzük el a pontos mérést. 
Rendkívüli – 2-3 milliméteres – pontosságot igénylő feladatoknál általában a helyi alappont-hálózatunkat forgatjuk a terv rendszerébe, és kis méretű (mini) prizmák használatával jelöljük ki a pontokat.

Igen gyakran a padlószintek, kifolyás magasságok, a szomszédos építmények eresz, párkány, gerinc, és egyéb jellegzetes pontjainak magasságát is pontosan meg kell határozni, hogy az új építmény illeszkedjen környezetébe.”

Az épület alap kitűzését akkor tudjuk korrekten elvégezni, ha rendelkezésünkre áll a tervező által készített terv helyszínrajzra készített, lehetőleg vektoros változata.   Ez valószínűleg kicsit bonyolultnak tűnik, de lényegében arról van szó, hogy -  a tervező a földhivatali digitális alaptérkép felhasználásával tervezte meg az épületet, - valószínűleg digitális formában.   Ha ez rendelkezésünkre állhat (DWG, DXF fájlban AutoCad 2007 formátumban) akkor egyszerűbb dolgunk van.

A munkafeladat pontosabb ismeretében az alábbi árajánlatot is személyre szabva tudom pontosítani. Amennyiben további kérdései vannak, örömmel tájékoztatom személyesen a lenti elérhetőségek egyikén

Parcella Geodéziai és Méréstechnikai Kft.
  2100 Gödöllő, Rómer Flóris u. 9.
  +36 30 9 34 35 36
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  47° 34' 57.4787"
          19° 22' 18.54514"

  EOV: 674 400, 248 800"